Heel Lijnzaad 0,5kg, 1kg of 2kg

Vorige Artikel 18 van 30 Volgende
€ 5,00 (inclusief btw)

Spreekt voor zich, zeer hoge humane consumptie kwaliteit.
Ouderwets maar effectief en heeft een hoge boviswaarde

Verpakking: Zak van 0,5kg, 1kg of 2,5kg

HET MAXIMALE RENDEMENT UIT LIJNZAAD

Vlas (het gewas dat lijnzaad oplevert) is hard op weg om weer (h)erkend te worden als supergezondheids-graan. Vlas is een éénjarige plant (Latijn: Linum usitatissimum) die een halve tot een hele meter hoog kan groeien, met kleine, groene, puntige blaadjes aan een taaie stengel en kleine diepblauwe bloempjes. Er bestaan ook siervormen van vlas met witte, goudkleurige en rode bloemen.

De stengels worden al sinds de oudheid gebruikt om touw en textiel van te maken door allerlei bewerkingen. Als hoogste kwaliteitsproduct ontstaat uiteindelijk linnen, de naam is afgeleid van het Latijnse Linum. Usitatissimum betekent ‘zeer nuttig’ en het andere ‘zeer nuttige’ deel van vlas is het zaad, dat wordt geoogst en gedorst op een soortgelijke manier als andere granen. Het zaad kan soms goudkleurig zijn maar is meestal bruin.

Vlaszaad of lijnzaad bevat enorm veel voedingswaarde en heeft zelfs sterk genezende eigenschappen.

100 gram zaad bevat:
35 gram olie
26 gram eiwitten
14 gram vezels, waaronder lignanen
12 gram gom
4 gram mineralen, vitaminen
9 gram water

De olie in lijnzaad

De olie moet onder zeer strenge condities koudgeperst worden en meteen opgeslagen in luchtdichte en lichtdichte flessen die gekoeld bewaard dienen te worden. Hij mag dus nooit verhit worden (niet geraffineerd bij de winning en niet verhit bij de voedselbereiding) want dan verdwijnt de voedingswaarde grotendeels. Verse olie heeft een diepgouden kleur (door het opgeslagen zonnelicht) en smaakt prettig, zacht, een beetje nootachtig. Door licht, zuurstof, hitte en tijd bederft de olie en wordt ranzig. Die kun je dan inmiddels beter weggooien of gebruiken voor het schilderen van meubelen.
Lijnzaad is de beste leverancier van essentiële vetzuren (omega 3, omega 6 en omega 9) in een tamelijk ideale verhouding.

De eiwitten in lijnzaad

Lijnzaad bevat een licht verteerbaar eiwit van uitstekende kwaliteit dat essentiële aminozuren bevat : lysine, isoleucine, valine, threonine, methionine, fenylalanine en tryptofaan.

De vezels in lijnzaad

De vezels in lijnzaad voorkomen dat het spijsverteringsstelsel verstopt raakt met slijm, giftige stoffen en afbraak-producten. Ze houden de darm schoon en goed in beweging. Vezels zijn dus onontbeerlijk voor de gezondheid van de dikke en de dunne darm. Ze zorgen ook voor een gezonde darmflora die opgebouwd is uit kleine bacteriën en gisten die vitaminen maken en beschermen tegen onvriendelijke ‘indringers’. Kortom: lijnzaad is een uitstekende vezelbron.

De gom in lijnzaad

Door de gom is lijnzaad het beste natuurlijke laxeermiddel. Lijnzaad absorbeert veel water waardoor het opzwelt tot twintig maal het volume dat het van zichzelf heeft. Daarom moet altijd veel water worden genuttigd drinken tegelijk met het nuttigen van lijnzaad !! Dan blijft de ontlasting zacht en wordt niet hard en droog.
De plantaardige gom vormt ook een uitstekende buffer tegen overtollige zuren. Daarom is het ook ideaal voor een gevoelige maag, maagzweren en allerlei darminfecties. Gom helpt het bloedsuiker reguleren bij zowel suikerziekte als bij hypoglycemie en het dient als hét voedsel voor de goede bacteriën in de darm.

Mineralen en vitaminen in lijnzaad

Lijnzaad bevat alle essentiële mineralen behalve seleen en vanadium (dat is het enige minpuntje). Lijnzaad bevat ook de vetoplosbare vita-mines E en caroteen (= provitamine A), en de wateroplosbare vitamines B1, B2 en C, maar heeft weinig B3 en B6.

Lignanen in lijnzaad.

Lignane is gevormd uit cyclische moleculen met antivirale, antischim-mel, antibacteriële en antikanker eigenschappen. Vlas bevat honderd keer zoveel lignanen als de op een na rijkste bron: tarwezemelen. Er komt maar twee procent van de lignanen terecht in gefilterde lijnzaad-olie, de andere 98% blijft in de zaadkoek achter. Het is dan ook veel raadzamer om te kiezen voor biologisch lijnzaad (tov. Lijnzaadolie) die dus veel rijker is aan lignanen.

Uit bovenstaand verhaal blijkt hoe enorm gezond het is, voor zowel mens als dier, om vers biologisch lijnzaad te nuttigen.

Deze tekst is grotendeels ontleend aan het boek:
Vitale vetten, fatale vetten van Udo Erasmus, United IdeaZ,
ISBN 90-75888-06-6

Nautilus

© 2012 - 2022 Tis Zoals Tis | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel