mesthoopWaar wij dieren houden ontstaat mest, bij paarden wordt deze mest vaak afgevoerd waarna er van elders weer (twijfelachtige) mest moet worden aangevoerd om de weide te bemesten.


Dit is alles behalve economisch en eigenlijk een enorme verspilling.

Paardenmest is namelijk 1 van de beste producten om compost van te maken het heeft een vrijwel ideale C/N verhouding een beetje afhankelijk van het strooisel wat gebruikt wordt.

 

Het maken van goede compost is bovendien eenvoudig en ook leuk om te doen.

Je kunt er zelfs groenten op gaan kweken zoals pompoenen, courgette, meloenen, tomaten, komkommers, spinazie of oostindische kers, een fraai gezicht en nog heel lekker ook.


Belangrijk daarbij is de verhouding van de materialen zoals mest, strooisel, oud / slecht hooi, gft, takken, vers groen, bladeren en dergelijke, hoe diverser hoe beter de compost.

We spreken dan van een goede C/N verhouding (koolstof / stikstof) anders gezegd de verhouding van resp. langzaam en snel verteerbaar materiaal.
N is mest, gft en versbladgroen en C is structuur zoals strooisel, hooi, herftsblad en takken.

Grofgezegd ongeveer 2 delen C tegen 1 deel N.

Het juiste vochtgehalte en de doorlaatbaarheid voor zuurstof maken dit proces compleet.


Alleen paardenmest verteerd uiteindelijk ook wel maar dat duurt veel langer en geeft een veel minder diverse / voedende compost voor de bodem want veel voedingstoffen zijn er natuurlijk al uitgehaald door de dieren.


Bewerkte houtvezels / houtmot zijn ook geen goede producten om me te composteren, ze bevatten vaak verduurzaamd hout waar veel zuren in zitten die wormen en micro-organismen doden.
Om deze reden moet moet ook na het ontwormen deze mest niet op de compost hoop komen maar apart als hoop opgezet worden, na ongeveer een half jaar kun je dit wel weer beetje bij beetje in de goede compost verwerken.


Groente en fruitafval uiteraard ook onbespoten!

Iedere situatie is uniek, jij bent de compost 'meester(es)'

Foto reportage zelf compost maken

In de volgende reeks foto’ s zie je hoe je bij het opruimen van de mest uit de wei gelijk een juiste opbouw van de composthoop maakt, deze principes blijven gelijk bij composteren in het groot en in het klein.

Om dit proces positief te ondersteunen / te versnellen gebruiken we lava en micro-organismen: multitask.


Stel je voor dat je supercompost wilt maken, vol met leven en vele wormen die er overigens vanzelf in zullen komen, volg je gevoel en experimenteer gerust.

Vanuit het biologisch dynamische boeren stelt men dat het uit maakt met welke intentie je compost produceert en of deze de bodem en planten van de juiste voeding voorziet.

Je kunt verbeten zwoegen en klagen, mest ruimen vervelend werk vinden, het ook vies werk is, de mesthoop iets is wat stinkt en ongedierte, vliegen aantrekt en liefst snel uit het zicht verdwijnt.

Of je kunt deze gedachte gewoon omdraaien en het zien als het respectvol behandelen van waardevol materiaal om je bodem en daarmee de voedselkwaliteit voor je dieren te verbeteren.
Vliegen houden niet van een goede composthoop maar wel heel veel andere diertjes die er graag in leven en daarbij het materiaal omzetten tot waardevolle bodem cq plantenvoeding.
 
c3

Hier is te zien dat er bijna niets overblijft van het oorspronkelijke materiaal en het eindproduct een mooie zwart, bruine compost is geworden die de bodem en de planten goed kunnen opnemen.
Met een onderlaag van takken onstaat er een luchtig compostbed waarop je de volgende nieuwe composthoop opbouwt en gelijk een goede start krijgt.

 

Opzetten van een goede compost hoop
compost_01

Op deze foto hebben we wat materiaal uit de Eco-Stal gehaald en dit over de bodem en opstaande lange zijde van de kruiwagen verdeeld.

De “natte plek” uit de eco-stal is hier prima voor te gebruiken, maar bv ook wat halfverteerde compost, beschimmeld hooi of stro en slechte kuil kun je prima gebruikengebruiken. 


compost_04

Hier zie je hoe de mest vervolgens op deze laag gelegd wordt en er een mestvrij gedeelte overblijft.

Ook eikenblad zie je zitten, waarvan gezegd wordt dat je hier geen goede compost van kunt maken want het verzuurd.

Dit klopt, dwz als je alleen of erg veel eikenblad gebruikt en verder geen gesteentemeel e.d.hier er aan toevoegt.

Alles in beperkte hoeveelheid zijn werkelijk alle organische materialen waardevol en geschikt om goede compost te maken, hoe diverser hoe beter.

Heb je toch veel blad en wi je dit verwerken strooi er dan gewoon geconcentreerder wat lava, gesteente meel of zeeschelpenkalk overheen, dit compenseert weer het zure aspect.
Je kunt ook een snelle bladcompost hiervan maken door het af te dekken en vervolgens weer stapgewijs in de mestcompost verwerkt.

Op (bos) percelen en stukken waar jaarlijks veel bladeren vallen en blijven liggen zal de bodem voldoende rijk aan schimmels zijn en is het beter de hoeveelheid blad toch wat te beperken en juist de verhouding N zoals mest en versgroen wat te verhogen om de bodem verzuring wat tegen te gaan en de bacterie populatie te voeden.


compost_05

Vervolgens klap je het vrije materiaal over de mest en ga je verder met mestscheppen.

Zo onstaat er een sandwich / lasanga model.


compost_06

En nog wat ander materiaal toevoegen.

Diversiteit en van alles beperkte hoeveelheden is de sleutel tot goede compost.compost_07

Hierop leggen we de volgende partij mest.

Zoals je ziet zijn de mestballen uit elkaar gehaald door de vogels.

Dit is een bijkomend voordeel wanneer je hele granen voert.

Je krijgt een betere verdeling in de hoop, betere compostering en daarmee meer kans op het vernietigen van de wormeneitjes.

In een goed composteeproces worden ziektekiemen vernietigd en evt. eitjes van parasieten aangetast / verteerd, het buitenlaagje bestaat uit eiwit en wordt als voedsel gebruikt door de micro-organismen en andere kleine diertjes.compost_08
 

Op deze foto zie je ook wat graspollen met nog wat aarde eraan vast, ook dit zal het composteerproces positief ondersteunen, meng er ook gerust wat oude compost bij die je over hebt.


compost_09

Vervolgens wordt de volle kruiwagen in 1x op de hoop gebracht.
compost_10

Hier zie je het voordeel van dit stukje aandacht, de opbouw begint al in de kruiwagen.

Een hoop welke op deze manier is opgezet hoeft niet omgezet te worden om toch tot een snelle en goede compostering te komen, maak de hoop niet hoger dan ongeveer 1,5 meter en 2,5 meter breed.
 

Maak meerdere langerekte hopen.

Bij de opbouw kun je houten palen plaatsen die je er later, als de hoop zich gezet heeft, er weer uithaalt, dit voorkomt een te hoge temperatuur en geeft een zuurstof toevoer aan het centrum van de hoop.

In de zomer kun je dan gemakkelijk 75% reductie van de biomassa halen in slechts 2 maanden tijd.


compost_11

Om ervoor te zorgen dat de compost aan alle kanten voldoende zuurstof krijgt liggen er takken onder de hoop.

Als je de compost weghaalt laat je de takken liggen en leg je daarop weer nieuwe takken.

Door een aantal keren zo op dezelfde plaats te composteren ontstaat er een soort luchtig bed van dikke takken met daartussen luchtig compost materiaal wat tevens de nieuwe hoop weer een goede start geeft.

De onderste laag zal dan ook niet meer verdicht raken waardoor je zeker weet dat jouw compost / mesthoop niet milieubelastend is. Zet er ook eens een plantje op dat toont gelijk wat vriendelijker!

Deze takken hebben uiteraard eerst als voeding gediend voor de dieren.
Ze aten de bast, kleine takjes, blaadjes, knopjes met smaak.
Het hele jaar door is dit een zeer welkome aanvulling op het dieet.

c1


c2


compost_02

Op deze foto zien we voor een hoop die al helemaal tot compost omgevormd is, daarachter de verse hoop.

Zodra de omstandigheden gunstig zijn, enigzins vochtig, kan compost op het land gebracht wordt, behalve hartje winter kan dit bijna het hele jaar gedaan worden.


De piramide vorm maakt ook dat er een soort trek ontstaat die lucht/zuurstof door de hoop zuigt en een goede compostering mogelijk maakt.
Als de zon erop komt wordt de bovenkant snel warm, warme lucht stijgt altijd en veroorzaakt deze trek.

Dit gebeurt bijna niet wanneer we het op een te grote hoop storten.

Ook al lijkt de toplaag dan misschien redelijk , dieper is het vaak te vochtig en onstaan door verstikking allerlei stoffen die schadelijk zijn voor het bodem milieu. De zwarte sappen die daaruit zullen stromen doden alles wat op hun pad komt.

Voldoende zuurstof toevoer is essentieel, dus niet te nat maar ook weer niet te droog, dek de hoop af bij extreme neerslag en sproei hem bij langere droogte!

 

compost_03

Nogmaals het verschil in volume dat we in slechts enkele maanden kunnen bereiken als we de processen positief ondersteunen.
De hoop rechts is overigens nog niet klaar, daar komt nog 1 laag bovenop.

In de zomer kan het zijn dat je de hoop vochtig moet houden en bij extreme neerslag is het raadzaam af te dekken. Een goede hoop creert uiteindelijk een eigen afwater systeem maar er zijn natuurlijk grenzen, check dus na hevige regen door de hoop plaatselijk open te leggen, check ook de temperatuur, liefst niet boven 50 graden komen.

Als het tot zogenaamd ver-assen komt is dit niet heel erg, paardenmest is nl een hete mest die samen met stro makkelijk tot erg hoge temperaturen kan komen.
Verbrande materie kan je eigenlijk geen compost meer noemen maar eerder een anorganisch mineralen pakketje wat eerst weer organisch opgenomen moet worden in de bodem.


Dit vraagt energie van de bodem, goede compost geeft energie!

Goede compost kan gedurende het hele jaar op het land gebracht worden zolang er activiteit in de bodem is.

Het gras zal ook niet verbranden en de dieren hoeven niet van het land.c4

Opgebrachte compost hoeft echt niet geheel verteerd te zijn zoals we dat van de tuincentra kennen, op deze foto zien we linksonder nog wat onverteerd hooi.
Op een gezonde bodem met voldoende biologische activiteit en goede compost is dit binnen afzienbare tijd geheel verdwenen.

Op sommige plaatsen waar drijfmest is uitgereden blijft er een koek van opgedroogde mest soms maanden zichtbaar!
Wat zegt ons dit over het leven in de bodem op die plek?

Denk ook aan het mileu om ons heen

mesthoop2

Als we op deze manier goed composteren en wegblijven van slootkanten is het vrijwel overal toegestaan, b.v. in hoeken van de we kleinschalig te composteren, scheelt vaak ook weer een hoop heen en weer gesjouw.

Bij een goed composteerproces ontstaan geen negatieve stoffen die het milieu belasten, planten groeien tot aan de rand van de hoop en je kunt er zelfs planten op gaan kweken.

Een milieu-inspecteur die dan nog moeilijk doet moet maar weer eens een basis cursus biologie gaan volgen ;-)

Succes!


Zeer interessante informatie over zelf compost maken zie: bio-compost.be

 

© 2012 - 2023 Tis Zoals Tis | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel