Wanneer graszaad zaaien

etend_paard_bio_weide2

Ons klimaat vertoond een tendens naar zachte winters waardoor we tot later in het najaar en soms ook vroeger in het voorjaar kunnen inzaaien.

Zolang de gemiddelde bodemtemperatuur overwegend rond de 10 graden is blijft het zaad kiemkrachtig.

Als het gras eenmaal 5 tot 10 cm hoog is, kan het zelfs al lichte vorst verdragen.

Kiemrust biologisch zaad

Biologisch zaad heeft in tegenstelling tot gangbaar zaad kiemrust wat simpel gezegd betekend dat het langzamer, eigenlijk normaal, tot ontwikkeling komt.

Zaai je dus gelijk met je buurman die gangbaar zaad gebruikt dan zal bij de buurman de weide sneller groen zijn dan bij jou.

Ook de kleur van het bio-gras zal net een tintje lichter zijn, zeker als je niet met een directe stikstofbemesting werkt.

Uiteindelijk duurt alles gewoon wat langer maar daardoor zijn de inhoudstoffen beter opgebouwd en is de kwaliteit meer passend voor een paard.

Waarom bloemen en kruiden zaaien

paard_weide_bio_kruiden81Kruiden zijn mineraal en kalkminnend en halen de dieper liggende minerale sporenelementen naar boven via hun wortelsysteem.

Zo zorgen daarmee tegelijk dat er lucht in de bodem kan dringen.

Daarnaast zit er een grote verscheidenheid aan natuurlijke stikstofbinders in.


Tevens verbetert dit de bodemvruchtbaarheid.

Bloemen en kruiden zorgen voor natuurlijke regeneratie en herstel / evenwicht van de bodem en verhoging van de biodiversiteit.

Bloemen en kruisen zijn een waardevol voedergewas wat de dieren naar behoefte kunnen opnemen.bio_weide_lieveheersbeestje

De natuurlijke stikstofbemesters / leguminosen helpen het natuurlijk stikstof bindende vermogen van de bodem weer op te bouwen.

Verschillende van de kruiden hebben tevens een worm afdrijvende werking. Het beste is om de dieren zelf te laten kiezen.

Wat er uiteindelijk allemaal opkomt is volledig afhankelijk van de kwaliteit van de grond, hoe hoger de ph en hoe droger de meer van deze kruiden het zullen gan doen.

Daarom kiezen wij in de mengsels voor een grote diversiteit, dus meer kans op slagen!

Dosering kruiden en bloemenzaden

etend_paard_bio_weide1

Inzaai van voorjaar tot nazomer

Inzaai tussenteelt per hectare 10 tot 20 kg
Doorzaai 1 tot 5 kgHoe zaaien

Bij constant begraasde weiden is ons advies om enkel de buitenrand van de wei te behandelen, onder de omheining en daarbuiten of speciale kruiden hoekjes te maken.

Zo kan je deze ter zijner tijd tijdelijk afzetten om de planten in het zaad te laten komen zodat ze zichzelf kunnen doorzaaien.

Uiteindelijk bepaald de bodemgesteldheid welke soorten opkomen en zich vestigen, zoals de natuur het op dat moment bedoeld heeft.

Zaaien kan het beste met de hand gedaan worden of met en kunstmestrooier vanwege het ongelijke kaliber van zaden verstopt een gewone zaai machine.

Tip: door waar je de kruiden en bloemen zaait wat hoger te doseren met de eifel lava krijgen meer kruiden de kans het te gaan doen.

Gras doorzaaien

paard_weide_bio_kruiden96Zaai 1/2 tot 3/4 van de aangegeven hoeveelheden, al naar uitgangspunt, budget en wensen.

Bij kort gras inzaaien, kan gewoon met de hand bovenop het bestaande gras.


Door deze manier van zaaien treed er wel wat verlies op ten opzichte van het machinaal zaaien maar hoeven er geen zware machines onnodig over het land te rijden.

Dit is weer beter is voor de bodem.

Zaaiadvies Graszaadmengsels


Ons klimaat vertoond een tendens naar zachte winters waardoor we tot later in het najaar en soms ook al vroeger in het voorjaar kunnen inzaaien.

Zolang de gemiddelde bodem / temperatuur rond de 8 graden blijft is het zaad kiemkrachtig. Eenmaal 5 tot 10 cm hoog is kan het zelfs al lichte vorst verdragen.

Kies voor diversiteit en combineer gerust de verschillende soorten.

Doel bodem graszaadmengsel 1 graszaadmeng. 2 graszaadmeng. 3 graszaadmeng. 4 timotee
Nieuwe inzaai normaal / nat ok ok ok laag ok
droog ok ok laag ok ok
doorzaai normaal / nat ok ok ok laag ok
droog ok ok laag ok ok
hooi
winning
normaal
/ nat
ok laag ok laag ok
droog ok ok laag ok ok
© 2012 - 2023 Tis Zoals Tis | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel