Diversiteit maakt dat dieren uiteindelijk zelf kunnen kiezen. Als dieren kunnen kiezen eten zij dat wat ze nodig hebben om gezond te blijven.

Een gemis aan diversiteit = keuzemogelijkheid blijkt in relatie met gezondheidsproblemen te staan.

Een paard is een dier wat selectief moet kunnen eten om een trage maar gestage voedselstroom op gang te houden. Dit hoort simpel gezegd bij zijn wezen.


In het gunstigste geval houdt hij via zijn kleine maag het daar achter gelegen grote darmsysteem vrijwel constant in beweging door toevoer van vezelrijke / diverse voeding om daaruit zijn benodigde en essentiële voedingstoffen te halen.

Als wij onze weiden bekijken valt op dat productiegrassen, zoals de raaigrassen, de overhand hebben. Deze raaigrassen houden van directe stikstofbemesting, zijn arm aan structuur en rijk aan eiwitten en suikers dus feitelijk minder geschikt voor paarden, zeker in grote hoeveelheden.

Uit onderzoek blijkt bij raaigrassen oftewel zogenoemde F1 hybriderassen de groei zo snel gaat, mede door het overwegende vegetatieve karakter, dat essentiele rijpingsprocessen niet volledig afgerond worden, waardoor de inhoudstoffen verstorend kunnen gaan werken op het spijsverteringsproces.

Door andere grassen, kruiden te zaaien en geen directe stikstof bemesting meer toe te passen zal het raaigras vanzelf verminderen waardoor andere grassen weer een kans gaan krijgen, net als kruiden.

Biologische zaden kenmerken zich daar tegenover door hun trage groei! Wat ze uiteindelijk beter geschikt maakt voor paarden en andere hoef dieren.

Laag fructaan

paard_weide_bio_kruiden91Wij bieden o.a. biologische graszaad mengsels die rijk zijn aan diversiteit en laag in fructaan.

Een breed pakket aan structuurrijke grassen in combinatie met natuurlijke stokstofbinders / leguminosen zoals klavers voor het natuurlijk verbeteren van de bodemvruchtbaarheid.

Tevens bloemen en kruiden die zorgen voor een nog grotere diversiteit, dus keuzemogelijkheid, voor het paard.

Ons advies daarbij is enkel met meststoffen te werken die de bodem balans niet verstoren, bodems kunnen regulieren en het gras niet opjagen.

Losse kruiden en bloemenzaden


Bedoeld om de Multi kruiden en bloemen mengsels op te waarderen en bepaalde soorten die het goed doen wat rijkelijker in ons grasland te krijgen. Of gewoon los te zaaien.

Ieder plantje heeft een scala aan eigenschappen en wanneer ze in de wei staan kunnen de dieren er zelf voor kiezen naar individuele behoefte.

kruiden_wei34
Dit kan dus ook betekenen dat de dieren er geen behoefte aan hebben en dan blijft de plant gewoon staan, vaak worden ze tegen de winter wel gegeten.

Ondanks dat sommige kruiden dus niet worden gegeten hebben ze altijd nog vele positieve effect gehad voor de bodem en de verder aanwezige planten.

Kruiden maken etherische oliën aan, daarvoor hebben ze vele metale- en minerale-sporen elementen nodig, deze halen zij vanuit de diepere lagen naar boven en als ze afsterven komen deze elementen weer ten goede aan de andere planten zoals de grassen.

Ze trekken bepaalde insecten aan en andere weren ze juist, geven kleur en diversiteit aan het landschap etc. etc.

Simpel gezegd kun je stellen dat wanneer het zaadje aanslaat wat wij gezaaid hebben het op die plek vele waardevolle functies vervuld of het nu gegeten wordt of niet.

Paddock Paradise

Heb je een paddock paradise pas deze methode dan langs de trek toe en op de stukken waar je het gras lang laat groeien.

Zaaien

Het zaaien kan je op verschillende manieren doen bijvoorbeeld als je 1 weide hebt waar de dieren veel op staan zet dan hoekjes af of zaai langs de randen en plaats daar een lintje.
Ter zijner tijd geef je het vrij aan de dieren als het zich grotendeels heeft kunnen doorzaaien.

Als dieren onder de bestaande omheining grazen kun je deze gebieden gebruiken en daarbij een deel van het zaad buiten het bereik van de dieren zaaien zodat het zich volledig kan ontwikkelen en volgend jaar terug kan komen.

paard_weide_bio_kruiden89


Als het kruid zaad heeft afgeworpen, of net daarvoor, kun je het samen met de daar aanwezige lange grassen af zeisen en het de dieren aanbieden.

Let wel dat de dieren selectief hiervan eten, wanneer dit niet zo is in het begin de hoeveelheden minimaliseren.

Eerst zorgen dat er weer rust in het eetgedrag komt voor je weer meer kunt aanbieden.

Bemesten


De meeste kruiden houden van een grond met voldoende metale en minerale sporen elementen. Wat meer lava op deze plekken strooien is dus aan te bevelen. 

© 2012 - 2023 Tis Zoals Tis | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel