Wij bieden een zeer hoogwaardig assortiment paarden voeding, krachtvoer voor paarden welke de perfecte aanvulling zijn op het ruwvoer.  Van hoogste kwaliteit vindbaar en minimaal bewerkte voeding geschikt voor alle grazers.

Het assortiment is uniek want al de verschillende krachtvoerders zijn van volledige / hele granen en zaden gemaakt, 
Uiteraard vrij van landbouwgif en GMO's , gewoon zoals het hoort.

Minimaal bewerkte voeding waarbij de oorspronkelijke, door natuurlijke processen ontstane, voedingswaarde behouden blijft.

De kracht in ons krachtvoer betekent naast de grote verscheidenheid aan voedingstoffen vooral vitaliteit!

Krachtvoer voor paarden

Al onze voeders zijn geschikt voor zowel veulens, opfok paarden, volwassen paarden, drachtige merries, hengsten, hobby paarden en sportpaarden.
Kortom: geschikt voor alle paarden alsook andere grazers!

Een uitstekende aanvulling op goed cellulose/mineraal rijk ruwvoer.

Brok, graan of allebei

Per dier en situatie kan er een combinatie en bepaalde hoeveelheden van de verschillende voeders gevoerd worden.
Streven is de dieren volledig op hele graan voeding, uiteraard naast goed ruwvoer, op conditie te houden.
Zeker bij hobby paarden met nog wat weidegang is dit heel goed mogelijk.

Bij presterende paarden of dieren die wat extra's nodig hebben, nog niet volledig de granen kunnen benutten, kan er voor gekozen worden naast granen voeding ook onze brok te voeren voor snellere energie toevoer en betere opneembaarheid.
Doe dit dan wel altijd gescheiden om de opname te optimaliseren, de dieren zullen dan echt gaan kauwen op de granen en doen dat beter als ze enkel granen krijgen.

De verschillende organen en klieren blijken al te reageren voor paarden het krachtvoer daadwerkelijk gaan opnemen!
Brok is gemalen, lees voorgekauwde voeding, en stimuleert daarmee het kauwgedrag veel minder .
Paarden nemen dit dus anders op en wanneer het overgrote deel uit brok bestaat met slechts een kleine hoeveelheid granen is de kans groter dat de paarden de granen niet goed pletten en heel doorslikken.
Bij circa 20% brok en verder hele granen is dit probleem meestal niet aan de orde, neem eens de tijd en observeer het dier tijdens het opnemen van het krachtvoer!

Gaan de paarden knoeien, raar eten, check dan zeker ook mond en gebit.

Mensen komen nog wel eens met het argument dat ze bij de overstap naar meer hele granen terugvinden in de mest en het daarom verspilling is. Het tegenovergestelde is waar, want juist hele granen te geven stimuleer je het dier deze te leren verteren en dit kost tijd.
Afhankelijk van de graad van bewerking van het oude krachtvoer en de kwaliteit / structuur niveau van het ruwvoer kan dit weken tot maanden in beslag nemen.


Geef je hele granen dan gaan paarden echt kauwen, maken veel speeksel aan, wat essentieel is voor de verdere vertering van de voeding.
Granen geven hun informatie af gedurende de gehele doorloop door het paardenlichaam, de informatie die zegt dit moet er verteerd worden en het lichaam zal hierop reageren.

Een dier wat gewend is aan weinig cellulose en vooral bewerkt paarden voeding heeft, in eerste instantie, met het goed opnemen / verteren van de granen meer moeite en dus vindt je ze ook meer in de mest.

Dit veranderd, op termijn, wanneer er meer structuur in het dieet wordt gebracht.
Wellicht is het nodig om in deze overgangsperiode ook brokken te voeren om het dier op conditie te houden.

Een andere maar meer bewerkelijke manier is graanvoeding eerst enige uren te weken in water waardoor ze makkelijker / beter opgenomen worden.

Ook kan het zijn dat de darmflora nog te onstabiel is en hele granen zullen gaan overprikkelen.
Begin in dat geval eerst met spelt en eventueel een klein beetje hele granen, spelt geeft rust aan de darmen en bevat toch een groot aandeel structuur.

Dit kan je ondersteunen met Bokashi en Veendrenkstof. Als het dieet (nog) niet optimaal is werken deze producten uitstekend om de zaak in balans te houden en een goede opname / overgang mogelijk te maken.
 

 

Verschillende granen?


Iedere soort heeft specifieke eigenschappen die je niet moet polariseren in negatief en positief, want anders blijf je met een heel beperkt voedingspakket over en een dier wat niets meer kan hebben.
Dat is niet normaal, een paard eet in de natuur van wel 200 verschillende planten!

Men is naar mijn idee te veel bezig van alles te elimineren, zonder naar oorzaken van een intolerantie te zoeken en zaken eerst in juist perspectief te plaatsen. Gevolg is dat het dieet steeds eenzijdiger wordt, mensen angstig worden, geen vertrouwen meer in voedsel hebben en ook geen wezenlijke kwaliteits aspecten kunnen beoordelen.

Te veel dieren volgen vaak onnodig een speciaal dieet, mensen durven niet meer te veranderen naar wezenpassend voedsel en te varieren, wat overblijft is een zeer eenzijdig dieet en overgevoelig dier voor elke verandering.

Hierbij structureel voedsel ontsluiten / bewerken is eerder een stap terug dan voorwaarts in de dynamiek die leid naar duurzame / zelfonderhoudende gezondheid doormiddel van passende voeding in een gezond spijsverterings kanaal.
Paarden zijn nu eenmaal geen productie dieren en analyses zijn niet meer dan richtlijnen / indicaties in een complex systeem.
 

Basis advies hoeveelheid 

De hoeveelheid die we "aanvullend" voeren is afhankelijk van ras, geslacht, conditie en (gebruiks)doel.
Globaal ligt dat tussen 0,1 a 0,4 % van het lichaamsgewicht. Dus paard van 500 kg = 500 gram tot maximaal 2 kilo per dag.

Om de hele granen te kunnen verteren moet het dier wel al een spijsvertering hebben die dit aankan voor het zover is rustig opbouwen en evt. bijsturen met de brok.

Neem de tijd bij dieren die komen van een lichtverteerbaar dieet van meelbrokken, bewerkte muesli's / granen, mals gras en mals hooi of kuil.

Voor een paard meer dan 1 kilo graan goed kan verteren, vanuit bovenstaande situatie, moet je minstens een half jaar rekenen voor de darmflora dit aankan.

Uiteraard in combinatie met goed ruwvoer en evt. ondersteund met ondersteunende supplementen.

Wanneer we echt goed ruwvoer verstrekken en goede weidegang, takken etc. geven zou het in principe niet nodig zijn iets aanvullend te voeren.

Maar gezien de meeste paarden zich niet in deze situatie bevinden blijven granen en zaden een zeer waardevolle en opbouwende aanvulling.

Granen zijn feitelijk de vitale zaden van grassen welke paarden, als ze de keus hebben, als eerste uit het lange gras zullen eten.
Zij zijn altijd op zoek naar het meest vitaliserend voedsel die hen in een gezonde balans houdt, altijd klaar om aan hun belager te ontkomen en hun bijdrage te leveren aan een gezonde kudde.

 

 

Advies op maat

Elk lichaam functioneerd op zijn eigen unieke manier, dus het "one size fits all" dieet bestaat niet.

Aangezien elk dier over zijn eigen unieke systeem beschikt en zijn/haar eigen "rugzak" heeft, kan het zijn dat wat geschikt is voor het ene dier averechts werkt voor een ander dier. 

Denk aan de bekende uitspraak; One Man's Meat is Another Man's Poison

 

 

 

 

© 2012 - 2023 Tis Zoals Tis | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel