Bio-Ron biedt een zeer hoogwaardig assortiment biologische paarden voeding, krachtvoer voor paarden welke de perfecte aanvulling zijn op het ruwvoer. Alle onze paarden voeding is gemaakt volgens de filosofie van Bio-Ron, back to basic, van hoogste kwaliteit vindbaar en minimaal bewerkte voeding.

Het assortiment paarden voeding van Bio-Ron is uniek want al de verschillende krachtvoerders voor paarden zijn van volledige / hele granen en zaden gemaakt, uiteraard afkomstig van gecontroleerde biologische herkomst en voor een deel bedoeld voor humane consumptie.
Uiteraard vrij van landbouwgif en GMO's , gewoon zoals het hoort.

Bio-Ron staat voor back to basic en minimaal bewerkte paarden voeding waarbij de oorspronkelijke, door natuurlijke processen ontstane, voedingswaarde behouden blijft.

De kracht in ons krachtvoer betekent naast de grote verscheidenheid aan voedingstoffen vooral vitaliteit!

Krachtvoer voor paarden van Bio-Ron

Al onze voeders zijn geschikt voor zowel veulens, opfok paarden, volwassen paarden, drachtige merries, hengsten, hobby paarden en sportpaarden.
Kortom: geschikt voor alle paarden!

 

Bio-Ron heeft in zijn assortiment voeding vijf verschillende krachtvoeders voor paarden welke allen een uitstekende aanvulling zijn op het ruwvoer.

Paarden voeding, brok, graan of allebei

Per dier en situatie kan er een combinatie en bepaalde hoeveelheden van de verschillende voeders gevoerd worden.
Streven is de dieren volledig op hele graan voeding, uiteraard naast goed ruwvoer, op conditie te houden.
Zeker bij hobby paarden met nog wat weidegang is dit heel goed mogelijk.

Bij presterende paarden of dieren die wat extra's nodig hebben, nog niet volledig de granen kunnen benutten, kan er voor gekozen worden naast granen voeding ook onze brok te voeren voor snellere energie toevoer en betere opneembaarheid.
Doe dit dan wel altijd gescheiden om de opname te optimaliseren, de dieren zullen dan echt gaan kauwen op de granen en doen dat beter als ze enkel granen krijgen.

De verschillende organen en klieren blijken al te reageren voor paarden het krachtvoer daadwerkelijk gaan opnemen!
Brok is gemalen, lees voorgekauwde voeding, en stimuleert daarmee het kauwgedrag veel minder .
Paarden nemen dit dus anders op en wanneer het overgrote deel uit brok bestaat met slechts een kleine hoeveelheid granen is de kans grotere dat de paarden de granen niet goed pletten en heel doorslikken.
Bij 20 tot 30 % brok en verder hele granen is dit probleem meestal niet aan de orde, neem eens de tijd en observeer het dier tijdens het opnemen van het krachtvoer!

Gaan de paarden knoeien, raar eten, check dan zeker ook mond en gebit.

Mensen komen nog wel eens met het argument dat ze bij de overstap naar meer hele granen terugvinden in de mest en het daarom verspilling is. Het tegenovergestelde is waar, want juist hele granen te geven stimuleer je het dier deze te leren verteren en dit kost tijd.
Afhankelijk van de graad van bewerking van het oude krachtvoer en de kwaliteit / structuur niveau van het ruwvoer kan dit weken tot maanden in beslag nemen.


Geef je hele granen dan gaan paarden echt kauwen, maken veel speeksel aan, wat essentieel is voor de verdere vertering van de voeding.
Granen geven hun informatie af gedurende de gehele doorloop door het paardenlichaam, de informatie die zegt dit moet er verteerd worden en het lichaam zal hierop reageren.

Een dier wat gewend is aan weinig cellulose en vooral bewerkt paarden voeding heeft, in eerste instantie, met het goed opnemen / verteren van de granen meer moeite en dus vindt je ze ook meer in de mest.

Dit veranderd, op termijn, wanneer er meer structuur in het dieet wordt gebracht.
Wellicht is het nodig om in deze overgangsperiode ook brokken te voeren om het dier op conditie te houden.
Maar je kunt b.v. ook een grotere aandeel spelt door onze muesli mengen, spelt is een naakte tarwe met minder hard omhulsel en wordt zeer goed opgenomen, voer bv eerst 3/4 spelt en 1/4 muesli en bouw dit met de tijd om naar volledig muesli.
Een andere maar meer bewerkelijke manier is graanvoeding eerst enige uren te weken in water waardoor ze makkelijker / beter opgenomen worden.

Ook kan het zijn dat de darmflora nog te onstabiel is en hele granen zullen gaan overprikkelen.
Begin in dat geval zeker eerst met meer spelt en slechts een beetje hele granen, spelt geeft ook rust aan de darmen en bevat toch een groot aandeel structuur.

Dit kan je ondersteunen met Bokashi en Veendrenkstof. Als het dieet (nog) niet optimaal is werken deze producten uitstekend om de zaak in balans te houden en een goede opname / overgang mogelijk te maken.

In een situatie waarin duidelijk het ruwvoer echt te wensen overlaat en het dier daardoor regelmatig slechte mest heeft raden we aan ook Moeder Aarde in te zetten. Dit is een mix van bentonit klei, lava en oesterkalk die de inwendige PH / zuurgraad verhoogt, gifstoffen bindt en afvoert.

Zelf mixen voeders

Samen met een holistisch dierenarts hebben wij bemeten dat de samenstelling van onze paarden voeding passend is voor de meeste paarden. Alle onze soorten paarden voeding kunnen in een op het individu afgestemde combinatie gevoerd worden.
Denk daarbij ook vooral aan variatie!!!
Neem onze muesli bijvoorbeeld als basis en combineer al naar gelang de behoefte van het individuele dier.

Haver?

Onze muesli en granenmix bevatten een deel haver en gerst.

Haver en gerst waren de hoofdgranen die aan paarden gevoerd werden voor we chemisch gingen analyseren.

Men was door praktische ervaring tot de conclusie gekomen dat dit de beste granen zijn voor paarden en deze kennis werd wereldwijd verspreid.

Nu bekijkt men haver met argusogen.

Dieren zouden er heet en onhandelbaar van worden maar deze mening wordt niet door iedereen gedeeld.

In de kruidenleer staat haver, voor rustgevend, Avena Sativa / wilde groene haver maar ook staat haver bekend als vuur element.

Dus in de juiste kwaliteit / hoeveelheid is haver zeer waardevol voedsel voor paarden, net als gerst, tarwe en mais etc.

Iedere soort heeft specifieke eigenschappen die je niet moet polariseren in negatief en positief, want anders blijf je met een heel beperkt voedingspakket over en een dier wat niets meer kan hebben.
Dat is niet normaal, een paard eet in de natuur van wel 200 verschillende planten!

Men is naar mijn idee te veel bezig van alles te elimineren, zonder naar oorzaken van een intolerantie te zoeken en zaken eerst in juist perspectief te plaatsen. Gevolg is dat het dieet steeds eenzijdiger wordt, mensen angstig worden, geen vertrouwen meer in voedsel hebben en ook geen wezenlijke kwaliteits aspecten kunnen beoordelen.

Te veel dieren volgen mijns inzien onnodig een speciaal dieet, mensen durven niet meer te veranderen naar wezenpassend voedsel en te varieren, wat overblijft is een zeer eenzijdig dieet en overgevoelig dier voor elke verandering.

Hierbij structureel voedsel ontsluiten / bewerken is eerder een stap terug dan voorwaarts in de dynamiek die leid naar duurzame / zelfonderhoudende gezondheid doormiddel van passende voeding in een gezond spijsverterings kanaal.
Paarden zijn nu eenmaal geen productie dieren en analyses zijn niet meer dan richtlijnen / indicaties in een complex systeem.
 

Advies hoeveelheid aanvullende paarden voeding

Voer advies. De hoeveelheid die we "aanvullend" voeren is afhankelijk van ras, geslacht, conditie en (gebruiks)doel.
Globaal ligt dat tussen 0,1 a 0,4 % van het lichaamsgewicht. Dus paard van 500 kg = 500 gram tot 2 kilo per dag.

Om hele granen te kunnen verteren moet het dier wel al een spijsvertering hebben die dit aankan voor het zover is rustig opbouwen en evt. bijsturen met de brok.


Neem de tijd bij dieren die komen van een lichtverteerbaar dieet van meelbrokken, bewerkte muesli's / granen, mals gras en mals hooi of kuil.

Voor een paard meer dan 1 kilo graan goed kan verteren, vanuit bovenstaande situatie, moet je minstens een half jaar rekenen voor de darmflora dit aankan.

Uiteraard in combinatie met goed ruwvoer en evt. ondersteund met ondersteunende supplementen.

Wanneer we echt goed ruwvoer verstrekken en goede weidegang, takken etc. geven zou het in principe niet nodig zijn iets aanvullend te voeren.

Maar gezien de meeste paarden zich niet in deze situatie bevinden blijven granen en zaden een zeer waardevolle en opbouwende aanvulling.

Granen zijn feitelijk de vitale zaden van grassen welke paarden, als ze de keus hebben, als eerste uit het lange gras zullen eten.
Zij zijn altijd op zoek naar het meest vitaliserend voedsel die hen in een gezonde balans houdt, altijd klaar om aan hun belager te ontkomen en hun bijdrage te leveren aan een gezonde kudde .

© 2012 - 2020 Tis Zoals Tis | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel